Живеем в съвременен свят с начин на живот, който не е бил познат на човечеството до сега. Никога не сме били така заобиколени от електромагнитни излъчвания, химически въздействия, обездвижени за „8 часа дневно на бюрото“. А организмът разчита на, меко казано, други условия.

За да сме здрави, в смисъла на петте сетива, според древната Китайска медицина, на ден трябва да имаме определен брой гледки, звуци, миризми, време за физически движения. С физическото здраве абсолютно тясно е свързано и душевното ни състояние – емоции, способността да ги преживяваме положително и тук не става въпрос за налудничаво „позитивно мислене“, както и мозъчните функции като памет, внимание, концентрация.

Тогава как да постигнем „състояние на пълно благополучие“? Вероятно няма да успеем да се върнем към селския начин на живот като преди 100 години и при почти 100% от населението, както и не е желателно да се върнем в състояние Маугли, изгубени, извън средата, общуването и речта. По-скоро нека се постараем да се адаптираме към съвременните условия и обърнем внимание на по-качествено хранене, повече движение, повече емоционална интелигентност.

Като допълнение към лекия напън за здравословен начин на живот, прекрасно се вписва акупресурата или точков масаж. Тя е древен метод за въздействие върху физическото и душевно състояние чрез натиск на акупунктурни точки, същите точки, които използва и иглотерапията.

Отделяйки по 5-7 минути 2-3 пъти на ден, можем да намалим „модерните“ оплаквания и да се почувстваме по-различно. Един от способите е Акупресура на точки, пряко свързани със състоянието на нервната система: Бай Хуей VG20, намира се на върха на главата, точка Тай Ян – на около 1см от края на веждата, Точка Хе Гу – между 1 и 2-ра метакарпални кости, Точка Ин Тан – между веждите, Точка Цзу Сан Ли“, намира се на 4пръста под капачката на коляното и 1 показалец разстояние навън от големия пищял.

И тук обикновено моите пациенти питат кога ще се случи ефекта? И имат предвид колко бързо. Искам да поясня, че всяко въздействие „ляга“ върху актуалното състояние на организма. Всеки има различен тип реакция на нервната система, различно време на боледуване, различни вътрешни съпротиви или, обратно, вътрешна гъвкавост и свобода. Затова и ефектът от въздействието в едните случаи е бърз и ясен, а в други, бавен или изисква смяна на метода.

Важно е да отбележа, че този самомасаж оказва перфектно въздействие и върху мозъчните функции. Те също, както вътрешните органи, имат своето представителство в „периферията“ на организма и са част от добруването като цяло. Факт е, че древните системи, свързани със здраве и развитие на личността, използват методи укрепващи паметта, вниманието, концентрацията. Здрав дух в здраво тяло!

Така че, една малка инвестиция в развитие на личните качества, може да ви помогне да постигнете по-добро настроение, работоспособност, тонус.

Вие сте на ход.

Редакция: Явор Арнаудов

0 коментар
1

Други публикации

Оставете коментар