Учение за меридианите

от Валерий Шакола

Още от дълбока древност в медицината на източните народи е съществувало учението Цзин-Ло, учение за жизнените канали (меридиани), по които протича жизнената енергия Ци.
Съгласно Цзин-Ло всички вътрешни органи на човека са свързани с повърхността на тялото чрез линии-меридиани и с разположените върху тях специални биоактивни точки. При това на всеки вътрешен орган съответства определена линия с точно фиксирани брой точки, лежащи върху нея. Биологичните точки имат размери 0,12-0,5мм до 1см. Когато организмът боледува, техният размер може да се уголемява до 5см и повече. В тях кожното съпротивление е много слабо, повишена е телесната температура и електропроводимостта, и можем лесно да подаваме енергия, защото в другите части съпротивлението е по-голямо.
Въздействайки върху акупунктурните точки на даден меридиан чрез иглоубождане, масаж или термопунктура, древните лечители са могли да изменят и нормализират функциите на съответстващия му вътрешен орган или система.
По този начин в продължение на векове източните народи са изучавали дължината, направленията и многобройните свойства на жизнените канали на човека.
Основното положение в концепцията за меридианите се явява твърдението, че това не е въображаема линия, свързваща редица точки върху кожата, характеризиращи се с повишена чувствителност при възникването на органически или функционални разстройства. Съгласно представите на традиционната източна медицина, това са реално съществуващи пътища за циркулация на енергията. В таблицата е представен пълният кръг на циркулацията на Ци в меридианите.

Биохронология на Ци в меридианите

Енергиен канал N Час Месец
Бял дроб (I, Р) 3-5 март
Дебело черво (II, GI) 5-7 април
Стомах (III, E) 7-9 Май
Слезка-панкреас (IV, RP) 9-11 Юни
Сърце (V, С) 11-13 Юли
Тънко черво (VI, IG) 13-15 Август
Пикочен мехур (VII, V) 15-17 Септември
Бъбреци (VIII, R) 17-19 Октомври
Перикард (IX, MC) 19-21 Ноември
Троен нагревател (X, TR) 21-23 Декември
Жлъчния мехур (XI, VB) 23-1 Януари
Черен Дроб (XII, F) 1-3 Февруари
0 коментар
1

Други публикации

Оставете коментар