Защо е нужно да имате цели и да планирате дори когато се занимавате с Ци Гун, йога или медитирате?

от Валерий Шакола

Увертюрата към всички медитативни практики определя качеството на последващите занимания.
При практиките в Ци Гун, йога или медитация е важно да има определена настройка и точна, ясна планировка. Това е предпазна мярка, за да не се окаже, че сте стигнали на различно място от желаното.
За да достигнете до целта, тя трябва да е предварително дефинирана, конкретизирана и екологична (изисквайте само от себе си, без да нарушавате личното пространство на другите, тя да е само ваша и да касае единствено вашите действия, без да пречи на околните).

Целта на практиката може да бъде:

  • увеличаване на общата енергия или тонус
  • работа с четирите стихии или с Ин Ян
  • укрепване на здравето
  • работа с минали състояния и преживявания
  • работа с меридианите – изберете сами

Когато сте определили целта, която преследвате, следващата стъпка е да се фокусирате и да направите първата крачка. Нужно е да създадете настройка, мотивация и да загреете тялото, така както загряват спортистите преди тренировка.
Дори когато пътувате и сте във ваканция, в повечето случаи предварително разглеждате картата на територията, която ще посетите, терена, маршрута на пътуване. Важно е да си създадете добри условия, за да протече всичко спокойно и предвидимо, затова е добре да сте подготвени.
При Ци Гун, важен елемент е на какъв фон практикувате, т.е. на какво поле ще се „играе дамата“.
„Усмивката на Буда“ е подходяща база за практикуване. С нея по-лесно и естествено прекрачвате от всекидневното състояние и психичния фон, с който отдавна сте свикнали и дори не забелязвате, към „вътрешното си аз“, към подсъзнанието, за да осъществите поредната крачка към по-добър вариант на себе си.
„Усмивката на Буда“ може да играе роля и като предпазен механизъм от навлизане в ненужни състояния. Разбира се, при тренирано управление на реакциите, силен фокус и без да се отклонявате от целта, без да се разсейвате със странични мисли и да се зацикляте на случайните ефекти, резултатът ще дойде по-бързо и вероятността да се отклоните е в пъти по-малка.
С други думи, това което искате от близките си, от лекаря, от учителя в училище – разбиране, доброжелателно отношение, опитайте да създадете сами за себе си.

Усмивката на Буда в нейния по-дълбок смисъл

Сега искам да споделя с вас малко повече подробности, за да стане настройката разбираема и по-лесно достижима.
Усмивката, в общоприетия и смисъл, е заразна или иначе казано, когато видим някой да се усмихва, ние също неволно го правим.
Нашият мозък, чрез своето огледално възприятие, реагира на позитивизма и на усещането за добронамереност.
Тренирайки упражнението „Усмивката на Буда“, вие се докосвате до древните състояния на позитивизъм, но търсите онова свое състояние и усещане за спокойствие, за радост. Неслучайно другото название, под което е известно упражнението, е „подухване на вятъра на радостта“.
За да го предизвикате, концентрирайте се върху своите устни и края им, там където се ражда усмивката.
Образното представяне ще накара мускулите да реагират спонтанно.
Чувството за радост и усмивката са рефлекторно свързани и затова тялото откликва, вашият мозък вече подава сигнал за състоянието, а тренирайки го редовно ще може да влизате в него, тогава, когато то ви е най-необходимо.
Постепенно може да стане вашето обичайно състояние, но е нужна ежедневна практика или колкото ви е възможно по-често, докато не го превърнете в автоматичен процес.
Старайте се да запомняте всяка, макар и незначителна подробност, във вашето състояние на усмивка, за да можете по-лесно да го предизвиквате и да се припознавате в него.

И накрая нещо любопитно.
Има много и интересни варианти за прилагане на „Усмивката на Буда“. Едно от тях е, че тя е била използвана от средновековни шпиони, по-късно от спец службите, после и при дипломатите, защото се е приемало, че създава неутрално състояние.
Тя е толкова тънка и неуловима, че позволява човек добре да прикрива своите мисли и чувства.
В което и да е време, една усмивка на лицето на събеседника, винаги ще предизвика ответна реакция, ще направи общуването приятно и в офиса и с приятели!

Успех при работа с ЦиГун!

0 коментар
0

Други публикации

Оставете коментар