Игра за възрастни – Дилема на затворника

от Best Practice

Дилема на затворника е утвърден метод за взимане на решения в несигурна среда. Използва се в много сфери, включително икономика, маркетинг, мениджмънт. По-долу илюстрирам накратко играта, след което следват няколко игри и въпроси, които целят да предизвикат мисленето ви.

Опростен вариант на дилема на затворника:
Двама души, извършили престъпление, са заподозрени и биват разпитвани в отделни помещения. Ако и двамата мълчат, при липса на доказателства няма да бъдат осъдени, ще спечелят. Дилемата обаче на всеки от тях двамата е следната: „Ако аз си мълча, а другият си признае, то той ще получи по-малка присъда, защото съдейства на правосъдието, аз аз ще имам по-тежка присъда, защото не съм признал.“ Има обаче и трети вариант – ако и двамата признаят, и двамата ще бъдат осъдени.

Всеки от тях може да избере да си мълчи и да се надява и другият да мълчи или да си признае, за да получи по-малка присъда и да се надява другият да упорства с мълчание.

Дилема на затворника във времена на вирус

Условие: Трябва да вземете решение какво да направите в следващите три месеца -да останете вкъщи или да излезете навън.

virus-dilemma
Изберете една от 4-те възможности: *
Какво решение ще вземете? *
Какво ще изберете? *
Какво ще препоръчате на съседите? *
Желая и се съгласявам да получавам информация по имейл за резултатите от това проучване, както и за нови анкети, статии и обучения.
0 коментар
0

Други публикации

Оставете коментар